De echtscheidingsadvocaat

Wanneer contacteer je een echtscheidingsadvocaat?

Wat vervelend, jij gaat scheiden! Dit is niet wat je voor ogen had toen je het jawoord gaf aan jouw partner. Maar je bent zeker niet de enige. Tegenwoordig gaan er heel veel mensen scheiden. Als je elkaar (om wat voor reden dan ook) niet meer gelukkig kan maken, dan is het wellicht beter om zonder elkaar verder te gaan.  

Mediator

Als jullie nog goed met elkaar kunnen praten, dan is een mediator wellicht een goede oplossing voor jullie. De mediator zal met jullie samen in gesprek gaan over jullie wensen. Hij of zij probeert samen met jullie om alles tot in de puntjes te verzorgen. Zo wordt bijvoorbeeld de hoogte van de alimentatie bepaald, de spullen worden verdeeld en er wordt een omgangsregeling voor de kinderen afgesproken. 

Echtscheidingsadvocaat

Helaas kunnen de meeste mensen niet goed meer met elkaar praten. Vaak is er iemand verdrietig of boos en dit maakt het lastig om met elkaar om tafel te zitten. In dit geval is het beter om allebei een eigen echtscheidingsadvocaat in de arm te nemen. Jullie bespreken allebei met jullie eigen advocaat wat jullie wensen zijn. De advocaat kan jou ook adviseren over diverse zaken. Vaak hebben zij oplossingen voor onderwerpen waar je zelf niet uit komt. Dit komt, omdat zij heel veel echtscheidingen regelen. Jouw advocaat zal contact opnemen met de advocaat van jouw ex-partner. Hij of zij zal doorgeven wat jouw wensen zijn. De advocaten proberen er samen met jullie uit te komen. Als jullie wensen op een lijn liggen, dan is het makkelijk, maar vaak is dit niet het geval. Als jullie dan allebei wat water bij de wijn doen en dus voor de middenweg kiezen, dan kan alles snel afgewikkeld worden. Soms gaat het echter niet zo makkelijk. Als jullie er niet uit komen, dan zal de hulp van de rechter ingeschakeld moeten worden. Dit gebeurt uiteraard niet van de een op de andere dag. Voordat dit gebeurt zijn er al heel wat brieven van jullie advocaten heen en weer gegaan. Als het zo ver is, dan moeten jullie allebei met jullie advocaten naar de rechtbank komen. Daar wordt besproken wat jullie wensen zijn. Enkele weken na de zitting zal de rechter een uitspraak doen waar jullie je allebei aan moeten houden.

Kinderen

Als jullie kinderen hebben, zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan staan alle zaken die te maken hebben met de kinderen. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan de omgangsregeling, hoe ga je om met verjaardagen van de kinderen of andere familieleden, hoe verdeel je de feestdagen en vakanties, etc. etc.  Het kost dus veel tijd, energie en geld om te gaan scheiden. Maar het is belangrijk dat alles goed geregeld worden, zodat alles voor iedereen duidelijk is en er weer rust komt. Dat is voor iedereen belangrijk. Veel sterkte.

Voor meer informatie spreek met TRC Advocaten.


Delen